Helyzetfüggő vezetés tréning

Golfozás ürügyén

Talán felesleges hangsúlyozni, hogy ennek a programnak a keretében nem célunk bárkit is megtanítani golfozni. Mellékhatásként persze egyeseknél érzékelhető módon megjelenhet a golfozáshoz szükséges készségek fejlődése, akárcsak bizonyos fertőzési tünetek, amelyek a golf játék megszeretésére utalnak.

Ugyanakkor az ürügyet nagyon komolyan vesszük, így hát a golf gyakorlatok vezetője Véh Balázs, aki a magyar amatőr versenyzők ranglistáján a második helyen áll jelenleg, és ezt az eredményt - erősen rendhagyó módon - mindössze néhány év leforgása alatt érte el. Balázs golftudása, golfszeretete gyakorlati és elméleti síkon is lényegesen meghaladja a hazai átlagot.

                     Mindemellett 49 éves, 3 gyermekes apuka, civilben mindenfélére vállalkozó.

Ami viszont a témát illeti, azt mondhatjuk, hogy ha megkérdezünk valakit az elsődleges vezetői funkcióról, leggyakrabban az alábbi szavak hangoznak el: irányít, felügyel, ellenőriz. Talán mert általában ezt látjuk a vezetői működés során. Régi nagy hadvezérekről, háborús hősökről vagy híres cégvezetőkről is általában ez az első kép, ami felidéződik. Azonban van a vezetői működésnek egy másik nagyon fontos aspektusa, ami talán kevésbé látható, érezhető kívülről. Ez pedig a támogató magatartás, az edzői szemlélet, amellyel a vezető képessé teszi beosztottjait az önálló döntésekre, munkavégzésre.

A vezetői működés ezen két aspektusát jelenítette meg egy modell segítségével Hersey és Blanchard helyzetfüggő vezetés elmélete, amely gyakorlati alkalmazásai révén igen nagy népszerűségre tett szert az utóbbi évtizedekben. Lényege, hogy különböző helyzetekben, különböző emberekkel más és más mértékben elegyíti az irányító és a támogató/fejlesztő magatartást, ezáltal hozza ki minden munkatársból a csúcsteljesítményt. Ennek a vezetési modellnek az újdonsága és nagy sikere annak köszönhető, hogy rugalmasan, jól követhető szabályrendszer mentén váltogatja a különböző stílusokat, hogy a legnagyobb munkatársi elégedettség és hatékonyság legyen elérhető.

Ez a tréning felismerteti velünk, hogy a különféle vezetői stílusok helyénvalóságát a helyzet határozza meg. Az adott helyzetnek nagyon fontos összetevői az adott tevékenység milyensége, a rendelkezésre álló idő, a szükséges anyagok és eszközök rendelkezésre állása éppúgy, mint a munkatársak érettségi szintje. A felismerésen túl persze van alkalom a jelenlegi gyakorlat beazonosítására, és a szükségesnek vélt változtatásokra való felkészülésre.